(Vestviken 24)

Det er nå ett år siden Direktoratet for e-helse åpnet for kjøp av reseptbelagte medisiner på nett.

I løpet av denne tiden er det bestilt 1.900 forskjellige legemidler på resept hos Komplett Apotek. Det er gjerne de sensitive medisinene, hvor kundene kvier seg for å gå i de fysiske apotekene, som er mest populære. For eksempel selger vi mye av potensmidler og p-piller, sier administrerende direktør Geir Eide i Komplett Apotek.

Feilinformasjon

En del legemidler mot MS, kreft og hiv føres heller ikke i mange av de fysiske apotekene, og er derfor etterspurte i nettapoteket, hevder Eide.

En representant for de fysiske apotekene reagerer sterkt på dette utsagnet:

- Dette er feilinformasjon. Alle norske apotek har leveringsplikt på legemidler, reseptbelagte og andre. Leveringsplikten er gitt av Statens legemiddelverk, sier vedkommende.

- Utvalget av legemidler er identisk uansett hvilket apotek du besøker. Du kan hente MS-medisinen din på Svalbard eller i Komplett Apotek. Utvalget er likt, sier han.

LES OGSÅ: Nå vil Komplett Group ta Finland også

De eldre handler lite

Komplett Apotek har siden oppstarten opplevd stor pågang, og interesse fra ulike kundegrupper, som vil handle reseptbelagte legemidler på nett. Men det er nesten bare yngre mennesker som har tatt i bruk tjenesten.

– Selv om vår eldste kunde er 94 år, er bare 13 prosent av kundene som kjøper reseptbelagte legemidler på nett over 60 år. Det er et paradoks ettersom det gjerne er de eldre som ofte har de største vanskelighetene med å komme seg fysisk på apoteket, sier Eide.

Det er like enkelt å handle legemidler på nett som i fysiske apotek. I dag sender alle norske leger resepter til en database, som alle apotek har tilgang til. Kunden identifiserer seg med Bank ID og personlig passord, bestiller sine resepter og velger levering på dør eller post i butikk. Kunden får også god oversikt over egne resepter. Det også mulig å bestille medisiner som trenger kjølig oppbevaring via Komplett Apotek.

LES OGSÅ: Vestfold-bedrifter i førersetet når netthandelen passerer 100 milliarder

Blå resepter på nett håndteres på samme måte som i andre apotek. Hver enkelt resept blir kontrollert av farmasøyt før den blir klargjort og sendt i diskret innpakning.

Store ambisjoner

Private apotek håndterer 50 millioner resepter hvert år og selger reseptpliktige legemidler for 15 milliarder årlig. Komplett Apotek ble lansert i november 2015 og har ambisjoner om å bli Norges største, rendyrkede nettapotek med en markedsandel på 5 prosent innen 2020.

– Vi ser at stadig flere nordmenn ser fordelen med å handle medisiner på nett. Komplett Apotek har som mål å være en utfordrer og konkurrerer med gode priser, personlig rådgivning, god service og ikke minst rask levering, sier Geir Eide.