Gå til sidens hovedinnhold

Ved å rense jord med vanndamp kan bedriften gjøre internasjonal suksess

Artikkelen er over 4 år gammel

En maskin som renser matjord med vanndamp kan bli en internasjonal suksess for Sandefjords-bedriften Soil Steam International.

(Vestviken 24)

I stedet for kjemikalier kan bønder i framtida bruke vanndamp for å bli kvitt sopp, ugress og nemametoder. Det kan de takke den Sandefjord-baserte teknologibedriften Soil Steam International, stiftet av tre norske bønder, for. Bedriften har utviklet en maskin kalt Soilprep 1, som nå kan få et internasjonalt marked.

– Vi har utviklet teknologi som gir mer miljøvennlig behandling av uønskede organismer i jord. Det er bra for bondens økonomi, gir billigere og sunnere matvarer for konsumentene og bedre plantevernsmidler. Slik sett er dette bra for verden som helhet, sier styreleder i bedriften, Hans Kristian Westrum.

LES OGSÅ: – Vi bor i en treetasjes bygning, men har bare utforsket førsteetasje

Nyvinningen, som bedriften er alene om i verden, har allerede blitt lagt merke til i Norsk Landbrukssamvirke. Nå har de nominert Soil Steam International til den gjeve Innovasjonsprisen 2018. Prisen deles ut for fjerde gang og går til en bedrift eller en person som tør å satse på innovasjon innen bioøkonomien.

– Innovasjon er viktig for et konkurransedyktig norsk landbruk. For at vi skal nå målene om å bli et fornybarsamfunn, må vi tørre å satse på nye ideer, sier administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke, Ola Hedstein.

Soilprep 1 skal etter planen kommersialiseres i løpet av 2018. Da blir den satt inn i kampen for å redusere skadevirkningen av uønskede organismer, som på verdensbasis er beregnet å være 78 milliarder dollar.

LES OGSÅ: De utvikler utstyr for bruk inne i kroppen. Nå har de fått 14 millioner for å produsere raskere og bedre.

De to andre nominerte til prisen er NoFence, som har utviklet virtuelle gjerder for beitedyr på utmarksbeite, og grisebonden Olav Røysland på Jæren. Røysland har funnet nye løsninger for bedre ressursutnyttelse og klimasmart matproduksjon.

Prisvinneren avsløres på Mat og Landbruks-konferansen 16. januar. I juryen sitter Ola Hedstein, Inger Solberg, Liv Monica Stubholt og Ylva Lindberg.

Tidligere vinnere av Innovasjonsprisen er Mære Landbruksskole, Sperm Vital og landbruksroboten Asterix.

Kommentarer til denne saken