(Vestviken 24)

TØNSBERG: - Tilgang på ingeniører, turistnæring, eksportbedrifter, havbruk, kort vei til flyplass og Oslo, og en høyskole med god teknisk kompetanse.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets som opprinnelig er fra Nøtterøy, ramser opp faktorer som gjør at fylkets næringsliv burde ha gode muligheter til å vokse i tiden framover.

Analytikeren som har blitt en medieyndling de siste årene mener den lave oljeprisen også kan komme godt til nytte.

- Nå er det mulighet for å satse mer på forskning og utvikling, og hente kloke hoder fra oljeindustrien. Omstilling i Norge skaper muligheter for Vestfold. Vestfold er gode på tekniske løsninger, og kan videreutvikle den type potensial, sa Saltvedt.

Nærmere 150 personer fra næringslivet hadde tatt turen torsdag for å få med seg henne, Jon Birger Tysnes fra Nordea og Steven Foss fra Fosstech AS på næringslivsfrokosten i regi av Nordea, NHO og Tønsberg Næringsforening.

Vil bedre seg

Til tross for at gullalderen med oljepriser på over 100 dollar fatet ikke kommer tilbake med det første, om i det hele tatt, spår ikke Saltvedt en spesielt mørk framtiden for norsk oljebransje:

- Når alle de dårlige nyhetene kommer, er det mange som trekker seg ut. Det samme vil vi nok se når oljebransjen faktisk går bedre igjen. Da vil det gå fort på grunn av større vilje til å investere.

Nordeas analyser spår en nedgang i oljeinvesteringer på 20 prosent i 2015, og 10 prosent i 2016.

- At det ikke faller enda mer i 2016 skyldes blant annet Johan Sverdrup-feltet. Prosjekter som allerede er satt i gang blir ikke stoppet, sa Saltvedt.

Hun pekte også på at det først og fremst er de små aktørene i oljebransjen som blir rammet. Også i Vestfold:

- Det kan nok treffe noen innen service-industrien. Esso på Slagentangen som er et raffineri og stort selskap vil ikke merke det så mye.

Merket nedgangen raskt

Selv om nedgangen i investeringer i oljesektoren skaper muligheter og treffer få i Vestfold, er det også dem som har fått en tøffere hverdag.

Fosstech som ble kåret til Årets Vestfoldbedrift av NHO i 2008 er en av disse.

Selskapet som har store kunder innen subseamarkedet som Statoil, Kongsberg gruppen og Schlumberg, merket raskt nedgangen i oljemarkedet da den kom.

- Vi har vært nødt til å justere kostnadsnivået, og permittere på grunn av oljeprisfallet. Man må kutte for å være helt sikker, og heller slippe opp igjen senere, sa eier og daglig leder Steven Foss fra podiet.

Samtidig viste han til at bedriften de siste årene har investert i mennesker og kunnskap, og fått kontrakt med Kongsberg-gruppen som har sikret seks arbeidsplasser.

De er i så måte et eksempel på en bedrift som står gjennom turbulente tider.

Foss fortalte at bedriften har gått fra å være en leverandør til å bli en teknologibedrift. I den forbindelse er det viktig for dem å se hva som rører seg i markedet.

- Vi er med i Fram i regi av Innovasjon Norge, der åtte norske bedrifter ser på mulighetene som er til stede i utlandet. Vi er nødt til å tenke nytt og annerleds, sa Foss etter konferansen.

For tiden har Fosstech jevnlig kontakt med teknologimiljøet i Houston:

- Norsk teknologi står høyt i Houston, Vi ligger langt framme, sa Foss.