(Vestviken 24)

Fallende boligpriser og svake shoppingtall svekker den norske kronen. I tillegg preges kronen av svakere handel i julehøytiden.

Det er dårlig nytt for nordmenn som skal på svenskehandel, skriver Nettavisen.

Selv om det svenske boligmarkedet også har fått seg en knekk, og svenskekrona har fulgt utviklingen her hjemme, så er svenskekrona nå mer verdt enn den norske.

Ifølge valutaoversikten fra Norges Bank må du ut med 100,22 norske kroner for 100 svenske kroner.

Bare på to måneder har harryhandelen blitt rundt fem prosent dyrere.

Overrasket

Man må tilbake til juni 2016 for å finne samme situasjon.

– Vårt syn er at det er boligmarkedet som preger begge to – både svenske og norske kroner. Det er i våre øyne et svart syn på boligprisutsiktene, men egentlig også konsekvensene av den. Spesielt gjelder dette Norge, sier sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til Nettavisen.

(Saken fortsetter under grafen.)

 

– Sverige har fått boligprisendringen nesten ut av intet. I Norge kom endringen som følge av nye reguleringer og begrensninger på kredittsiden. I Sverige kommer boligfallet av et for stort tilbud. Vi synes det er rart at svenske kroner nå styrker seg mot den norske, fortsetter Eek-Nielsen.

Det er ikke bare mot svenskekrona vår egen valuta får gjennomgå. Den norske kronen er nå på sitt svakeste nivå siden før finanskrisen. Det gir dyrere ferie for nordmenn, spesielt i land med euro som valuta.

– Det som skjer med euroen mot den norske kronen, er mye, mye mer dramatisk. Det var nesten 10 kroner for 1 euro for noen uker siden, sier sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea.

Ikke all valuta har slått følge. Det britiske pundet er på historisk gjennomsnitt, påpeker sjefanalytikeren.

– Dollaren er også dyr, men den har vært dyrere før, sier han.

Aldri så galt ...

Selv om en svak krone er dårlig nytt for ferierende nordmenn, er den godt nytt for norsk eksport.

– Det er veldig bra for Norge. Vi tjener veldig mye netto på svak krone, og den svake kronen er en veldig viktig bidragsyter til at det gikk nokså bra da oljeprisen falt så mye som den gjorde, sier Eek-Nielsen.

– Det er en veldig vesentlig faktor for eksportindustrien og turistnæringen. Krafteksporten nyter også godt av en svak krone, sier han.