Gå til sidens hovedinnhold

Byavisene i Vestfold kjemper for å overleve

Artikkelen er over 4 år gammel

De to gratisavisene i Vestfold, Byavisa Sandefjord og Byavisa Tønsberg, kjemper en tøff kamp for å overleve. Kostnadene er kuttet til beinet, og inntektene må opp!

(Vestviken 24)

Begge avisene reduserte nylig sin utgivelsesfrekvens fra en gang pr. uke til en gang hver 2. uke.

Nedlagt i Tønsberg

Byavisa Tønsberg har dessuten nedlagt sitt kontor i Tønsberg, og samlokalisert de ansatte med Sandefjord-avisas ansatte i lokaler på Nordre Kullerød i Sandefjord. I august ble de to avisselskapene fusjonert til ett, Byavisene Vestfold AS.

Begge avisene har slitt med store underskudd, og situasjonen blir ikke bedre i 2016, forteller fungerende daglig leder for byavisene i Vestfold, Bjørn Larsen, til vestviken24.no.

Larsen er også daglig leder for Byavisa Drammen og styreleder for Byavisene Vestfold. Han har også en mindre aksjepost i eierselskapet Content Media AS. Ifølge Brønnøysund-registrene er det Hildegunn S. Riksfjord som er daglig leder for de to avisene i Vestfold. Men Riksfjord er sykmeldt.

 

Bjørn Larsen bekrefter at avisene for Sandefjord og Tønsberg har kuttet to utgaver i november og desember.

– Er reduksjonen i frekvens bare midlertidig?

Ekstremt tøft

– Nei, vi kommer nok til å fortsette med utgivelse hver 14. dag også i 2017, sier Larsen.

– Årsaken er at vi, i likhet med alle andre aviser, opplever at markedet er veldig tøft. Vi har hatt en ekstremt tøff høst, og har måttet redusere kostnadene våre. Det er vesentlig kostnader for trykk og distribusjon det er mulig for oss å gjøre noe med.

– Hvor lurt var det å flytte redaksjonen for Byavisa Tønsberg til Sandefjord?

– Vi hadde to relativt små redaksjonelle enheter, og fant at det var bedre å slå disse sammen til en større og mer robust enhet. Da valgte vi  å flytte de ansatte i Tønsberg til lokalene våre ved Torp.

De to gratisavisene i Vestfold eies altså av Content Media AS. Selskapet utgir tilsvarende aviser i Drammen og Østfold og hadde i 2014 og 2015 et tap på til sammen 6,4 millioner kroner.

 

Byavisa Sandefjord hadde i 2014 et resultat før skatt på minus 5,1 millioner kroner. I 2015 ble resultatet et underskudd på 1,7 millioner kroner.

Byavisa Tønsberg hadde i 2014 et negativt resultat før skatt på 147.000 kroner. I 2015 økte underskuddet til 353.000 kroner.

– Hvordan blir resultatene for 2016, Bjørn Larsen?

– De blir ikke vesentlig bedre. Resultatene for både 2015 og 2016 er veldig røde.

Må ha flere annonser

– Hvilke tiltak kan dere sette inn?

 

– Vi må øke inntektene. Og våre aviser har bare en inntektsstrøm, nemlig annonsene. Vi må altså selge mer.

Det er med andre ord opp til næringslivet om de fortsatt ønsker byavisene i Sandefjord og Tønsberg, sier Bjørn Larsen.

– Er situasjonen i realiteten slik at byavisene nå kjemper for livet?

– Vi kjemper en kamp i markedet hver dag vi, for å lage så gode aviser som mulig. Vi vet at leserne er glade i oss. Nå henger det på annonsørene. Det er ikke så mye mer vi kan gjøre på kostnadssiden, sier Bjørn Larsen, styreleder og fungerende daglig leder i Byavisene Vestfold AS.  

Dette er eierne

Største eier i Content Media er Grafo AS (48,44 %), med adresse Stamsund. Dette selskapet eies 100 prosent av Even Carlsen (1961).

Nest største eier er Emthea AS (29,94 %), med adresse Tønsberg. Emthea eies med 50 prosent hver av Christer E. Lundquist, fra Larvik, og Vibeke Lundquist. Det var Lundquist som i sin tid startet Byavisa Tønsberg, som var utgangspunktet for Byavis-satsingen på Østlandet.

___

Regnskapstallene for Byavisene Vestfold AS er i realiteten tallene for Byavisa Tønsberg AS: