Det kan være gode penger å spare på kraftmegling

Med 15 selgere blir ELX en av de største aktørene i Norge. På bildet salgsleder Daniel P-Johansen (t.v.), daglig leder Hein Irgens Henriksen og account manager Christiane Bang.

Med 15 selgere blir ELX en av de største aktørene i Norge. På bildet salgsleder Daniel P-Johansen (t.v.), daglig leder Hein Irgens Henriksen og account manager Christiane Bang. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

En bedrift kan fort spare 10-20 prosent på strømbudsjettet ved å ta i bruk en kraftmekler. Det mener Hein Irgens Henriksen, daglig leder i nystartede ELX Energy Norge AS.

DEL

(Vestviken 24) ELX ble startet i Irland for en stund siden, av norske eiere. Nå er virksomheten i gang også i Norge, med kontorlokaler på Kaldnes i Tønsberg.

– Fra Tønsberg skal vi også «ta» Sverige når vi har fått stabil nok drift på det norske markedet, sier Hein Irgens Henriksen.

Upløyd mark

Kraftmekling er ikke nytt i Norge. ELX har flere konkurrenter. Allikevel er det mye upløyd mark på dette området. ELX-sjefen antar at de aller fleste bedrifter har et forhold direkte til én bestemt strømleverandør.

LES OGSÅ: Treflis som varmer Vestfold

– De fleste mener nok også at de har en relativt god avtale i dag, uten at det nødvendigvis er riktig, sier han.

Irgens Henriksen anslår at en bedrift med et årlig strømforbruk på 200 000 kWh fort kan spare 10-12 000 kroner pr. år ved å benytte en mekler.

- Men vi ser at kunder som ikke har gjort endringer i avtalen sin på flere år, fort sparer langt mer.

- Vinteren kan bli dyr. Det kan være smart å ta grep i forhold til strømprisen nå, sier Hein Irgens Henriksen.

- Vinteren kan bli dyr. Det kan være smart å ta grep i forhold til strømprisen nå, sier Hein Irgens Henriksen. Foto:

– Akkurat nå kan besparelsen fort bli ekstra stor, fordi vi antas å stå foran en relativt dyr strømvinter, om prisforskjellen fra i fjor til i år holder seg videre. Det kan være smart å ta grep i god tid før vinteren setter inn.

– Hva gjør en kraftmekler egentlig?

LES OGSÅ: Billigere strøm – bedre inntjening

– Det første vi gjør er å gå inn og se på en bedrifts forbruk og forbruksprofil: Når på døgnet eller året bruker bedriften mest strøm, og til hva? Går det meste av forbruket til oppvarming, vil forbruket være høyest i vinterhalvåret. Går forbruket vesentlig til produksjon, vil det være jevnere gjennom året.

Ut fra forbruksprofilen vurderer ELX om bedriften kan sikre seg mot store prisøkninger over tid, eller mot store svingninger gjennom året.

– Og når dere har foretatt disse vurderingene?

– Da går vi ut til leverandørene for å prøve å sikre kunden en best mulig avtale. Forskjellige leverandører vil kunne prise seg forskjellig ut fra hvor interessant de mener det er å ta markedsandeler innenfor bestemte segmenter, sier Hein Irgens Henriksen.

Operative nå

ELX Energy Norge AS ble etablert på forsommeren, og går inn i operativ drift denne uken.

LES OGSÅ: -Sats på solenergi i Vestfold

– Vi har brukt sommeren blant annet til å orientere oss i markedet. Det er viktig å ha best mulig oversikt over hvordan markedet vil utvikle seg framover.

Dessuten har mye tid gått med til ansettelser.

– Vi har allerede ansatt 13 personer i salgsavdelingen, og skal ha inn ytterligere to. Med 15 selgere og tre ansatte i administrasjonen vil vi være blant de absolutt største aktørene i Norge på dette området.

– Og nå gjenstår det å skaffe kunder?

– Ja, den jobben begynner nå. Vi vil gå ut i markedet via markedsføring, telefonhenvendelser og besøk. Vi ser at de prisene vi kan tilby nå er under de generelle prisene som gjelder i markedet, sier Hein Irgens Henriksen, og gjentar:

– Strømprisen kan fort bli høy i vinter. De som er opptatt av rimelig pris, bør sikre seg før temperaturene synker vesentlig.

Artikkeltags