(Vestviken 24)

– Jeg tror det er evnen vår til å tenke nytt som gjør at vi er kandidat. Og jeg føler at vi på mange måter representerer næringslivet i Vestfold på en god måte, sier daglig leder Steven Foss til vestviken24.no.

– Vi prøver å samarbeide med andre bedrifter for å styrke næringslivet totalt i fylket. Før satt bedriftene mye mer på hver sin tue. Nå har mange i det lille fylket vårt sett fordelen av for eksempel klyngesamarbeid.

LES OGSÅ: På FossTech heiser de flagget tross motgang

FossTech ble etablert i 1997 som en tradisjonell mekanisk leverandør. Lenge var bedriften tungt inne som underleverandør til olje- og gass-sektoren. Men der har det ikke vært så mange lyspunkter den siste tiden.

– Vi så behovet for omstilling et år før oljeprisen falt. Vi skjønte at vi måtte ta grep for å bli unike. Vi ønsket ikke bare å være en underleverandør som leverte det en kunde bestilte, men en aktiv utviklingspartner, forteller Steven Foss.

FossTech har historisk hatt tradisjon for å investere i nedgangstider. Og gjorde det altså også denne gangen.

– Vi har brukt utrolig mye tid og penger på å bygge ny kompetanse og nye produkter. I dag er vi ledende i Norge på innkapsling av vanntette connectorer og elektronikk til olje og gass, havbruk, sjøforsvar og fiskeri. Teknologien vi har bygd kan brukes på veldig mange områder. Olje- og gassindustrien opplever nedgangstider, men mange andre virksomheter holder god fart, sier Foss som mener bedriften har tradisjon for å være offensiv og framoverlent.

For to år siden hadde bedriften 70 ansatte. I dag er antallet 50.

– Jeg har selv ansatt alle som har jobbet her, og det har vært utrolig vondt å foreta nedbemanninger.

LES OGSÅ: – Nedgangen skaper muligheter i Vestfold

i 2014 var omsetningen 100 millioner. I 2015 var den nede i 65.

– Situasjonen er fortsatt vanskelig. Målet vårt er å komme igjennom 2016 med et resultat noenlunde i balanse. Jeg vet at det vil gå rette veien igjen, men det kan ta litt tid, sier FossTech-gründeren.

– Omstillingen vi har vært gjennom, har betydd knallhard arbeid, og vi har vært avhengig av å ha både banken og de største kundene på lag. Og vi har alltid gått etter de beste kundene, de store «gutta», sånne som Kongsberggruppen og Schlunberger, verdens største oljeserviceselskap. De stiller krav til deg og gjør at du blir best, sier Steven Foss og gleder seg over at bedriften nettopp har satt i drift en ny produksjonslinje, som er unik i norsk sammenheng.

– Der har vi fokus på lavest kostnad pr. produsert enhet, kvalitet og levering. Den gevinsten vi oppnår, deler vi med kunden, forteller Steven Foss entusiastisk.

FossTech har vært Årets Vestfoldbedrift. Men nå er det noen år siden sist bedriften fikk en høythengende utmerkelse.

– Å være nominert til Nyskapingsprisen betyr anerkjennelse. Ikke bare for meg, men for dem som jobber her. Og jeg tror vi har et godt navn der ute, sier Steven Foss til vestviken24.no.

Denne firmainformasjonen omfatter ikke 2015-regnskapet: