Ti personer mister jobben hos Wood Group

MÅ NEDBEMANNE YTTERLIGERE: Wood Group Norway, med hovedkontor på Fokserød, har måttet si opp ti ansatte som en følge av nedgangen i oljebransjen og for få store oppdrag.

MÅ NEDBEMANNE YTTERLIGERE: Wood Group Norway, med hovedkontor på Fokserød, har måttet si opp ti ansatte som en følge av nedgangen i oljebransjen og for få store oppdrag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Tøff start på året for ingeniørbedriften.

DEL

(Vestviken 24) Totalt er det snakk om 25 stillinger som forsvinner hos Wood Group, som har norsk hovedkontor på Fokserød. Blant disse har flere fått tilbud om omplassering i bedriften, noen har tatt permisjon og noen har selv sagt opp. Bedriften må allikevel gå til oppsigelser av ti ansatte.

Som mange andre har Wood Group opplevd en nedgang i den offshorerelaterte virksomheten. De har imidlertid trappet opp satsingen innenfor landbasert industri, noe som til en viss grad har demmet opp for mangelen på oppdrag offshore. Men for få store oppdrag gjør at bedriften blir nødt til å gjøre ytterligere kutt.

– Markedet etterspør enn noe endret kompetanse innenfor noen disipliner enn det vi har i bedriften per dags dato. Vi nedbemanner på grunn av markedet og etterspørselen. Med denne prosessen tilpasser vi oss markedet, sier Lars Fredrik Bakke, administrerende direktør i Wood Group Norway.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

– Trist å miste gode kolleger

Direktøren sier de har gjort alt i sin makt for å beholde flest mulig i jobbene sine.

– Vi har vært opptatt av å ta vare på så mange ansatte som mulig, og derfor nedbemanner vi med ti i stedet for 25. Men vi ser lyst på framtida. Vi har en del ansatte i permisjon, men ser at det er gode muligheter for å få dem tilbake i jobb, sier Bakke.

Henning Halvorsen, tillitsvalgt i Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon (NITO) ved Wood Group, sier det hele har vært en ryddig prosess.

– Vi har vært godt informert og har vært gjennom drøftinger og forhandlingsmøter. NITO er ikke enig i alt, men prosessen har gått bra. Bedriften har vært flinke til å ta vare på de ansatte, og vi er blant de siste i bransjen til å ty til oppsigelser, sier Halvorsen.

– Vi ansatte synes selvfølgelig at det er trist å miste gode kolleger, men vi er kjent godt kjent med problemene i bransjen. Vi håpet i det lengste at vi skulle slippe en nedbemanning, men er lettet over at ikke flere blir oppsagt. At det går opp og ned for så å ta seg opp igjen er heller ikke noe nytt. Det er stor tro på fremtiden og vi vet at vi bare må ri av denne bølgedalen.

Berg-og-dal-bane

Wood Group (tidligere Wood Group Mustang, Agility Group og Grenland Group) har norsk hovedkontor på Fokserød, men de siste årene har vært en berg-og-dal-bane for bedriften.

I 2014 solgte Agility Group engineeringsdelen til britiske Wood Group for én milliard kroner, men i januar 2015 ble selskapet nødt til å permittere en rekke ansatte. Et par måneder senere landet de en storkontrakt med Statoil verdt 500 millioner og optimismen var tilbake igjen, men i juni ble det kjent at Wood Group gikk glipp av storjobb og en kontrakt som ville gitt arbeid til flere hundre ingeniører i to-tre år.

Det bidro til at 40 ansatte mistet jobben, men før 2015 var omme rakk de fikk de en skikkelig julegave på forskudd. Daværende direktør Otto Søberg fortalte Sandefjords Blad at den nye kontrakten med Statoil gjorde at de var nødt til å ansette 250–300 personer.

Man fikk tydelig merke den tøffe tiden i oljebransjen da Wood Group lyste ut 20 stillinger for ett år siden. De fikk inn hele 2.700 søknader. I desember sluttet direktør Søberg i selskapet og ble erstattet av Bakke. Da hadde antall ansatte i løpet av et drøyt år blitt redusert fra 650 til rundt 500 i Norge.

Tøffe år

I likhet med resten av bransjen har Wood Group på verdensbasis opplevd en kraftig nedgang i omsetningen de siste årene. Selskapet har ifølge egne hjemmesider kontorer i 40 land.

Wood Group Norway AS gikk fra en omsetning på 1,4 milliarder kroner i 2014 til 994 millioner kroner i 2015. Driftsresultatet stupte fra 73 millioner kroner i overskudd til 24 millioner kroner i underskudd.

Konsernet hadde en omsetning på 7,6 milliarder dollar (drøyt 63 milliarder kroner etter dagens kurs) i 2014. Det sank med over 23 prosent til 5,8 milliarder dollar (48,6 milliarder kroner) året etter, og i 2016 har fallene fortsatt. I halvårsrapporten fra konsernet regnet de med en ytterligere nedgang på 20 prosent.

Artikkeltags