Dette er et av Vestfolds største selskaper

PÅ TUR: - Fusjonen med Glander International Bunkering har gjort at vi kan sende flere av våre ansatte ut i verden, sier adm. direktør Erik Vinde (t.v.) i Scandinavian Bunkering. Traineene Martin Opsahl Lysne, Eirik Ravnestad Eikefet og Christian Mello Wilhelmsen har siden i høst vært på studietur til Dubai.

PÅ TUR: - Fusjonen med Glander International Bunkering har gjort at vi kan sende flere av våre ansatte ut i verden, sier adm. direktør Erik Vinde (t.v.) i Scandinavian Bunkering. Traineene Martin Opsahl Lysne, Eirik Ravnestad Eikefet og Christian Mello Wilhelmsen har siden i høst vært på studietur til Dubai. Foto:

Av og
Artikkelen er over 3 år gammel

Fra sin anonyme beliggenhet i Tønsberg sentrum har Glander International Bunkering i en årrekke vært blant Vestfolds største bedrifter, målt etter omsetning.

DEL

(Vestviken 24) I høst fusjonerte daværende Scandinavian Bunkering med Glander International Bunkering.

Fra før hadde de to selskapene samme eier, det danske konsernet Bunker Holding AS, som totalt er verdens nest største leverandør av drivstoff til skipsfarten.

Tønsberg-bedriften er nå en norsk avdeling av Glander International Bunkering (GIB), som har virksomhet også i USA, Brasil, India, Singapore, Sveits og Dubai.

Det nye navnet er nyttig for selskapet, mener administrerende direktør Erik Vinde.

– Riktignok hadde vi en sterk merkevare blant etablerte kunder, men utenfor Skandinavia hadde vårt gamle navn en begrensning. Noen trodde at vi bare leverte i denne delen av verden, sier Vinde.

Men Glander International Bunkering har i høyeste grad ambisjoner om å levere verden over, og har gjort det lenge. Firmaet har da også et avdelingskontor i Singapore som nå blir slått sammen med Glanders kontor samme sted.

– Dubai og Tønsberg er de to største kontorene i det nye selskapet. I tillegg har vi nettopp åpnet en filial II Oslo for å være nærmere noen markeder vi tidigere ikke har hatt fokus på, forteller Vinde.

Tønsberg-avdelingen av Glander har også brukt mye tid på å integrere et selskap i Sør-Afrika inn i konsernet.

LES OGSÅ: Slik var 2015 for næringslivslokomotivene i Vestfold

Nye muligheter ute

GIB  er opptatt av å ansette folk med en viss tilknytning til Tønsbergdistriktet, for å øke sjansene for at de blir værende.

Samtidig får de ansatte ved Tønsberg-kontoret mulighet til å reise ut og hospitere ute.

De tre unge traineene Christian Mello Wilhelmsen fra Nøtterøy, Martin Opsahl Lysne fra Tønsberg og Eirik Ravnestad Eikefet fra Dale ved Voss har i flere måneder hospitert i Dubai.

En av dem kommer hjem til Tønsberg nå ved årsskiftet, mens de to siste blir i Dubai ut februar.

GIB har fra sin anonyme beliggenhet i Øvre Langgate i Tønsberg vært en av fylkets største bedrifter i en årrekke, hvis man måler etter omsetning.

Men selskapet merker fallet i både oljebransjen og skipsfarten.

– Samtidig er vi tilfredse med resultatene i 2016, da vi betjener flere ulike shippingsegmenter, sier Erik Vinde.

LES OGSÅ: Milliardselskapet letter på sløret

Tar økonomisk risiko

Lavere oljepris gir lavere omsetning, men også lavere innkjøpspriser. Det er marginene mellom de to GIB lever av, og driftsresultatet for regnskapsåret 2015–16 var faktisk 8 millioner kr bedre enn året før, selv om omsetningen stupte med over 1,2 milliarder kr.

Noen vil sikkert spørre hvorfor ikke oljeselskapene selv selger direkte til skipsfarten. Men det blir de stadig mindre interessert i, skal vi tro Vinde:

– I en ideell verden hadde det kanskje ikke vært behov for oss. Men i en verden preget av uro og usikkerhet går oljeselskapene mer og mer ut av downstream til kundene og konsentrerer seg om å drive produksjon. Vi blir da neste ledd i kjeden og det er vi som tar den økonomiske risikoen for at kundene ikke kan betale, sier han.

Vinde forteller at de vanskelige tidene gjør det ekstremt viktig å sitte med korrekte kredittvurderinger av kundene.

– Det hender vi velger bort kunder også, sier Vinde.

LES OGSÅ: Så mye tjente lederne i de største Vestfold-bedriftene i fjor

Kan drive bra fra Norge

Å drive forretninger verden over betyr også risiko for å komme borti forretningspartnere og -kulturer som har andre etiske standarder enn det norsk lovverk og forretningsskikk bygger på.

– Det som i Norge anses som ulovlig kan være business as usual i en del andre land, sier Vinde.

GIBs norske avdeling er derfor sertifisert av TRACE, en amerikansk organisasjon og bedrift som hjelper bedrifter verden over til å motstå korrupsjon og bestikkelser. De ansatte kurses både i kultur og forretningsetikk.

Vinde, som selv er vokst opp på Nøtterøy, mener beliggenheten i Tønsberg og Norge ikke er noe som helst hinder for å drive konkurransedyktig internasjonal virksomhet.

– Vi har en tendens til å tro at utlendinger alltid er så mye flinkere og mer effektive enn oss. Men har du de rette menneskene her i Norge er det ingen som går utenpå dem, mener Erik Vinde.

– Å ha ansatte som kundene kjenner til og stoler på er helt avgjørende i denne bransjen, sier han.

Artikkeltags