Merete nekter å selge – frykter det vil flytte hele bedriften utenlands

TILSTEDEVÆRENDE LEDER: Merete Berdal er daglig leder og hovedeier i Jotron AS. Hun kunne aldri tenke seg en annen jobb.

TILSTEDEVÆRENDE LEDER: Merete Berdal er daglig leder og hovedeier i Jotron AS. Hun kunne aldri tenke seg en annen jobb. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Merete Berdal begynte i farens bedrift Jotron, nærmest ved en tilfeldighet. Nå styrer hun verdensledende familiefirma fra sitt hovedkontor i Vestfold. Og avviser stadig interesserte kjøpere.

DEL

(Vestviken 24) – Vi var nyutdannede ingeniører både min mann og jeg,  på utkikk etter jobb.

Merete Berdal har booket et åpent møterom i Jotrons hovedkontor utenfor Larvik. Hun leder en av verdens beste leverandører av høyteknologisk sikkerhets- og kommunikasjonssystemer til skipstrafikk, luftfart, kystsikkerhet samt olje-, gass- og energisektoren.

– Men det var ingen selvfølge at det skulle bli Jotron, selv om min far var sjef der. Det var litt tilfeldigheter, men da vi begge fikk en jobb i Jotron, takket vi ja.

– Tenkte du da, at du selv skulle bli eier?

– Nei, nei, nei,  det var aldri i mine tanker. Jeg ble tilbudt en helt vanlig jobb, og tenkte at det var et fint sted å begynne.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Aldri vært fristet til å selge

Over 30 år senere har teknologibedriften vokst fra 14 til  280 ansatte, fordelt på kontorer i Norge, Litauen, Singapore, USA og Storbritannia.  I fjor signerte Jotron blant annet kontrakter for en halv milliard kroner med det britiske forsvarsdepartementet.

Jotron AS

Jotron AS er et privateid norsk selskap som ble stiftet i 1967.

Har over 280 ansatte fordelt på kontorer i Norge, Litauen, Singapore, USA og Storbritannia. Hovedkontoret ligger i Larvik.

Er ledende produsent av profesjonelle kommunikasjonssystemer for land-, sjø- og luftsikkerhet.

Merete Berdal  er daglig leder og eier også 52 prosent av aksjene via selskapet A & MB Holding AS.

Sum driftsinntekter:

2015:  395 250 000

2014:  358 162 000

Driftsresultat :

2015: 19 656 000

2014: 9 444 000 

(Kilde: Regnskapstall.no)

– Mange tror at Jotron er en familiebedrift, og selv om jeg tok over driften etter min far, drev han opprinnelig et selskap som het AME i Horten. De kjøpte seg etter hvert inn i Jotron, og etter en tid overtok min far hovedeierskapet i Jotron.

Les også: Jotron fikk ubåtkontrakt fra sjøforsvaret

Siden har selskapet vært i familiens eie, og leter nå etter nye og større kontorer her i Vestfold.

– Jeg som min far, er opptatt å utvikle høyteknologiske arbeidsplasser i Vestfold. For å sikre det, er det viktig med lokalt eierskap. Jeg vet at om vi hadde solgt oss ut, ville sjansen vært stor for at alt ble flyttet utenlands.

– Har du aldri tenkte på at det kunne vært litt deilig, å selge, leve godt på avkastningen?

– Å nei, det har jeg ikke tenkt på en gang. Det er altfor morsomt å holde på.

– Men dere har interesserte kjøpere?

– Ja, det har vi. Men vi er opptatt av langsiktighet, i forhold til våre ansatte og ikke minst våre kunder. Den ene avtalen vi gjorde med det britiske forsvarsdepartementet varer i 22 år, og krever forutsigbarhet.

– Er det andre gevinster med et lokalt eierskap?

– Ja, lojale ansatte. De vet at bedriften blir ikke solgt om fem år. Vi er ute etter folk med kompetanse i verdensklasse; at vi kan tilby langsiktighet, er attraktivt.

Jeg vet at om vi hadde solgt oss ut, ville sjansen vært stor for at alt ble flyttet utenlands.

Merete Berdal, hovedeier Jotron AS

VANT PRIS: I fjor vant Jotron-sjef Merete Berdal pris i kategorien industri under EY Entrepreneur of The Year i Oslo.  I bakgrunnen prisutdelerne næringsminister Monica Mæland og konsernsjef i Danske Bank, Thomas Borgen.

VANT PRIS: I fjor vant Jotron-sjef Merete Berdal pris i kategorien industri under EY Entrepreneur of The Year i Oslo. I bakgrunnen prisutdelerne næringsminister Monica Mæland og konsernsjef i Danske Bank, Thomas Borgen. Foto:

En livsstil å lede

Merete Berdal er i dag eier av selskapet A & MB Holding AS, som  kontrollerer rundt 52 prosent av aksjene i Jotron.

– For meg er en god eier, en som bryr seg om sine medarbeidere. En som får til å skape begeistring og legger til rette for at folk driver med noe de virkelig brenner for. Der ligger grunnfundamentet, mener jeg. Min utfordring er nok  at jeg til tider har vært litt for operativ.

– Hva betyr det?

– Jeg har vært ansatt i Jotron i over 30 år, og kjenner bedriften ut og inn. Jeg har nok hatt en tendens til å engasjere meg i mye, selv om jeg har blitt bedre. Likevel mener jeg at det er en styrke å være en aktiv eier, og at jeg kjenner bedriften godt.

Les også: Jotron har levert opptakssystem til 30 flyplasser i Sverige

Å være eier, å være leder, er en rolle Merete Berdal har vokst inn i. Det var aldri et press fra egen far, hun har valgt ansvaret selv. 

– Det er en livsstil dette. Men jeg er flink til å gjøre helt andre ting på fritida, dessuten har det vært en viktig støtte at min mann også er en del av Jotron.

– Har du tenkt på hva som skal skje med bedriften etter deg? 

– Jeg har tenkt på det ja, svarer Berdal. Heldigvis regner jeg med at jeg skal holde på en god stund til, jeg har nemlig ingen planer om å gi meg.

Artikkeltags