Gå til sidens hovedinnhold

Veksten i harryhandelen er sterkere enn på mange år

Artikkelen er over 3 år gammel

Vi handler mer og mer i Sverige. Til tross for svak norsk krone, har ikke årsveksten for grensehandelen vært sterkere siden 2013.

(Vestviken 24)

Det koster Norge dyrt, i både arbeidsplasser, verdiskapning og skatteinntekter, skriver Virke i en pressemelding.

Uholdbart av regjeringen

Veksten i grensehandelen var urovekkende høy, selv før de omstridte avgiftsøkningene på sjokolade- og sukkervarer og på alkoholfrie drikkevarer trådde i kraft fra nyttår, mener Virke.

– Vi er svært bekymret for den videre utviklingen. Det er uholdbart at regjeringen fortsetter å ignorere de store utfordringene den eksploderende grensehandelen har for samfunnet og næringslivet, sier direktør for Virke Handel, Harald Jachwitz Andersen.

LES OGSÅ: Dårlig nytt for alle som skal på harryhandel 

Tall fra SSB viser at grensehandelen i 2017 var på 15,1 milliarder kroner, en økning på ni prosent fra 2016. Andersen tror vi kommer til å se en fortsatt vekst når tallene for første kvartal i 2018 kommer.

Dette understrekes blant annet av planer om å doble handelskapasiteten i Strømstad og Svinesund.

Bygger ut i Sverige

– Den storstilte utbyggingen på grensen, tyder på at enda flere arbeidsplasser vil gå tapt om ikke regjeringen snarest handler. Grensehandelen rammer alle bransjer i handelen, fra apotek til sportsforretninger. At myndighetene har gjort det enda mer lukrativt å kjøre over grensen for å handle, er rett og slett uakseptabelt, sier Andersen.

LES OGSÅ: Denne shoppingen øker 

I tillegg til den tradisjonelle grensehandelen, kommer den kraftige økningen i netthandel fra utlandet. Avgiftsfritaket på varer under 350 kroner fra utenlandske nettbutikker, er også med på å sende stadig flere av de norske handlekronene ut av landet.

– Norske politikere må slutte å klusse med rammevilkårene til norsk handel, som om det var en næring som er skjermet for konkurranse fra utlandet. Nå er grensen nådd, avslutter Harald Jachwitz Andersen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.