Gå til sidens hovedinnhold

Willa (25) kjemper om å bli verdens beste kvinnelige amatør: – Det er ikke alltid man skal høre på de negative rundt seg

Artikkelen er over 2 år gammel

Da Willa Synøve Marcussen Schou (25) datt av i et par løp i starten av karrieren sa folk at hun ikke burde ri. Nå kan hun vinne verdenscupen for kvinnelige amatører.

For fem år siden var Willa «helt grønn», nå har hun muligheten til å vinne verdenscupen for kvinnelige amatørjockeyer.

Det går fort. Omtrent 60–70 km i timen på det raskeste når Willa suser forbi på hesten Tinnitus. Men Willa er uredd. Det har hun alltid vært.

– Da jeg startet med dette, var jeg helt grønn. Jeg visste ingen ting, og var heller ikke i rett form. Det var faktisk et par løp jeg datt av etter mål. Da sa folk at jeg ikke burde ri løp, for at det kunne være farlig. Men jeg var jo ikke redd, og jeg ville lære, sier hun.

Til daglig jobber hun som treningsrytter og amatørjockey for den meritterte treneren Niels Petersen, på Øvrevoll, Norges eneste galoppbane. I helgene reiser hun verden rundt for å konkurrere i verdenscupen for kvinnelige amatørjockeyer.

– Mye å lære

Men det tok tid før det løsnet på galoppbanen. 25-åringen fra Stavern er i utgangspunktet sprangrytter, og er praktisk talt oppvokst på Brunla gård. Interessen for galopp fikk hun først som 19-åring.

– Det er som å kjøre slalåm og langrenn, to vidt forskjellige idretter, forklarer Willa.

– Jeg startet helt på scratch og hadde mye å lære, det har jeg fortsatt. Men jeg er jo et konkurransemenneske og vil bli best mulig. Jeg har trent mye de siste årene og fått en del erfaring siden da. Da var gøy da det endelig løsnet, og jeg ble norsk amatørchampion i fjor. Det var deilig å bevise at jeg kunne. Det er ikke alltid man skal høre på de negative rundt seg. Det hjelper med hardt arbeid, sier hun.

Hun har satt seg ned i skyggen utenfor stallen. Tinnitus er den femte hesten Willa rir den varme sommerdagen. En vanlig arbeidsdag på Øvrevoll starter klokka seks, noen ganger tidligere på de varmeste dagene, så er det ut å ri fram til klokka 13. Annenhver ettermiddag har hun også ettermiddagsstellet.

– Hva gjør deg til en god rytter?

Willa ler litt. Litt ukomfortabel med å snakke om egne prestasjoner, men prøver likevel.

– Hester er som oss, ingen er like. Jeg prøver å lese hesten og ri den ut ifra det den gir meg. De er dyr og ikke maskiner, man skal være et team ute på banen samt av banen. Jeg elsker jo selvfølgelig disse dyrene, og alt det de alltid har gitt meg, både i og utenfor konkurranse. Det er et bånd som er vanskelig å beskrive, men noe jeg ikke vil leve uten, forteller hun.

LES OGSÅ: Willa vant sitt første proffløp: – Jeg bare ristet på hodet

Reiser verden rundt

Planen neste år er å starte som lærling for å bli proffrytter. Men før det håper hun å bli «så god som mulig» i Fegentri, verdenscupen for kvinnelige amatørjockeyer. Og 25-åringen er allerede godt på vei, hun ligger foreløpig som nummer tre totalt på verdensrankingen.

Det innebærer imidlertid mye reising. Siden sesongen startet i april har Willa konkurrert i Oman, Karibien, flere steder i Europa, og hvis hun holder seg innen topp åtte får hun dra til finalen i Mauritius i desember.

– Karibien var veldig gøy. Da satt jeg på en hest som ikke hadde gått løp på over et år, og var ikke mye betrodd. Likevel holdt den på å vinne. Det endte med andre plass, men seieren måtte avgjøres med målfoto. Eieren sto nesten å grein og var kjempelykkelig. Det er det beste, når du ser eieren blir oppriktig glad, sier Willa.

Flybilletten får hun sponset av NOARK, norsk amatørrytterklubb.

– Jeg hadde aldri klart meg uten dem. Det er en fantastisk mulighet. Jeg får reise verden rundt, og representere Norge i de ulike løpene. Samtidig er det ganske intenst, det har blitt reising nesten hver uke, og av og til der det vanskelig å få kabalen å gå opp, men jeg har en veldig snill sjef som lar meg få holde på. Jeg vet ikke hvor langt jeg kan nå, men jeg har bestemt meg for å gå all in. Jeg vil putte inn arbeidet som trengs, så får vi se. Jeg tror det er bedre å prøve og feile, enn ikke å prøve.

Kommentarer til denne saken