Y-blokka «fra Larvik» på sjelden europeisk liste – kan avgjøres i tingretten

KJEMPER FOR Y_BLOKKA: Støtteaksjonen "En ring rundt Y" holdes for den rivningstruede Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo.

KJEMPER FOR Y_BLOKKA: Støtteaksjonen "En ring rundt Y" holdes for den rivningstruede Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo. Foto:

Oslo tingrett kan avgjøre Y-blokkas skjebne. Samtidig er den satt på en svært sjelden europeisk liste over bygg som må bevares.

DEL

Det er Norske arkitekters landsforbund (NAL) og Fortidsminneforeningen som har stevnet staten, i håp om å hindre at bygget i regjeringskvartalet i Oslo rives. Y-blokka med et stort kunstverk laget av Larviks æresborger Carl Nesjar, som han i sin tid laget sammen med Pablo Picasso.

Erling Viksjø fra Trondheim og Oslo var arkitekten bak både høyblokka og Y-blokka, og det etter å ha øvd og forsøkt seg fram på familiens hytteeiendom på Rekkevik på Østre Halsen.

Oslo tingrett skal nå avgjøre om rivingen skal utsettes til dommen foreligger. Saken kommer ikke opp før etter sommeren, derfor har de to organisasjonene bedt Oslo tingrett om en midlertidig forføyning for å hindre at bygget er borte før domstolen har avgjort spørsmålet. Partene møtes i retten denne uka og en avgjørelse er ventet før påske, ifølge NAL.

På grunn av smitteverntiltakene fikk verken publikum eller presse lov til å være til stede i retten. Tingretten strømmet i stedet rettsmøtet på YouTube.

I november sa Olav Nordheim, som er leder i kommunes hovedutvalg for kultur at det trist, og et betydelig tap for Larvik-historien, hvis y-blokka blir revet.

Tidligere denne uka ble det også kjent at europeiske krefter jobber for å bevare y-blokka i Oslo.

– Midt i oppkjøringen til det norske bygningsvernet historiske viktige rettsmøte denne uken, sender kulturgiganten Europa Nostra ut et siste argument for å redde Y-blokka, og setter bygningen på listen over 7 Most Endangered i 2020, en liste like eksklusiv som den er trist, skriver Fortidsminneforeningen i en pressemelding.

Europa Nostra – det europeiske sivilsamfunnets stemme dedikert til kultur- og naturarv – og deres samarbeidspartner, The European Investment Bank Institute, kunngjorde de sju mest truede kulturminnene i Europa for 2020. De øvrige seks på listen er:

■ Beograd festning, Serbia.

■ Det albanske nasjonalteateret i Tirana.

■ Sammezzano slott i Toscana.

■ Jezeri slott i Tsjekkia.

■ Szombierki kraftverk i Polen.

■ Plecnik stadion, Ljubljana.

– Oppføringen på 7ME er nok en bekreftelse på at Y-blokka er et internasjonalt viktig kulturminne. ICOMOS, UNESCO og Europa Nostra har alle uttrykt dette tydelig tidligere, oppføringen nå er klar beskjed til den norske regjeringen: La Y stå – den er viktig for hele Europa, sier Ola H. Fjeldheim, generalsekretær i Fortidsminneforeningen.

– Det er betydelig larvikshistorie som nå går tapt – dette likte jeg skikkelig dårlig

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags