Nei, dette forstår vi ikke, politiinspektør Sakrisvold!

DEL

Meninger«Nei, så gærent er det ikke. Vi fengsler og tar «tjuvradder» fortsatt, vi, så den påstanden er jeg ikke enig i. Men vi må som sagt prioritere på grunn av kapasiteten vår, og da går barnevold og andre alvorlige kriminelle gjerninger foran. Det både tror og håper jeg folk har forståelse for, sier Sakrisvold.»

Dette har stått å lese i ØP i dag.

Og ja, politiinspektør og seksjonsleder i påtalemyndigheten i Vestfold, Ole Bjørn Sakrisvold, jeg og de aller fleste andre skjønner selvfølgelig at det er viktigere å etterforske og straffe folka som driver med barnevold enn noen simple tjuvradder som rapper hummer fra ei teine i Stavern. Men når du velger en slik enten/eller-sammenligningstaktikk, så velger du også en uforståelig og uklok arroganse, framfor forståelse, overfor folk som er blitt utsatt for urett og ulovligheter.

Politiet så aldri på tyverivideoen – nå er saken henlagt: – Dette forteller meg at nå er det fritt fram for tjuvradder 

Og det verste av alt – du er med på å bygge opp under en farlig forakt for politiet og arbeidet dere gjør, samtidig som denne og lignende avgjørelser i sum gjør folk mer utrygge.

Saken som denne frustrasjonen bunner i, er nettopp et simpelt tyveri fra Jan Georg Gabrielsen og Bjørn Magne Larsens to sanketeiner med 34 hummer i havna i Stavern. Kjeltringene kom seg unna, men hadde ikke regnet med at de ble filmet av båthavnas kameraer. Da det ble klart, regnet Gabrielsen med at nå skulle han få både hummer tilbake og tyvene, om ikke bak lås og slå, så i hvert fall inn på kammeret til oppgjør som ville smake langt verre enn nykokt hummer.

Gabrielsen selv vet ikke hvem det er som ses på filmen, for i Stavern båtforening er man lovlydige og gir ikke ut opptak til andre enn politiet. Som imidlertid ikke, jeg skal ikke bruke ordet «gidder» selv om jeg har lyst, finner tid til å avsette, skal vi tro rundt en time, til engang å se på opptaket.

Bjørn og Jahn Georg ga tyvene fem dager på å melde seg. Nå er fristen utløpt. 

Og det er nettopp her de fleste av oss faller fra når det gjelder logikk i avgjørelsen om å hive anmeldelsen i søppelbøtta. Hvorfor kunne man ikke sett på filmen? Kanskje hadde man kjapt kjent igjen tyvene og handlet deretter. Og hvis det etter å ha brukt denne timen eller to fant ut at det ikke var mulig å bruke mange ressurser på dette, så hadde det nok vært greit for både Gabrielsen og de fleste andre. Da hadde vi skjønt at det var viktigere ting å etterforske. 

Når sånt som dette kommer for en dag, så ropes det fra forskjellige leirer på for få folk og manglende ressurser, eller uheldige utslag av ny politireform.

Uansett er det nok en episode som forteller at det er stadig mindre risikabelt å drive med denne slags ulovligheter. For når det ikke etterforskes, så vil folk etter hvert også gi opp å melde fra om slike ting. At det igjen kan føre til at noen velger å aksjonere på egen hånd, er også en konsekvens som både bevilgende politikere og utøvende politiledelse må ta med i betraktningen.

Det er en komplisert øvelse å dykke ned i dette uoversiktlige og komplekse spørsmålet. Og det finnes ingen enkle svar.

Det er liten grunn til å tvile på at blir mer krevende for politiet å gjøre jobben sin i et samfunn der mulighetene for lovbryterne på mange måter er stadig større. Og at kompleksiteten i det som skal etterforskes er en utfordring.

Og at det i så måte burde vært bevilget enda mer ressurser til politiet.

Men det er også helt på sin plass å spørre om en stadig nedbygging av den lokale tilstedeværelsen, som skjer i Larvik og andre steder, også er med på at det ikke blir tid til å ta en kjapp tur ut til Stavern for å se på en video av noen utspekulerte hummertyver.

Og det er uansett ikke bra. Verken for politiet eller lovlydige folk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags