Er det virkelig så viktig?

Krav: Det stilles krav til oss unge fra alle kanter, og det er ikke mange voksne som legger merke til hvor stort presset kan bli til tider, skriver Merete Ruden (14).Arkivfoto

Krav: Det stilles krav til oss unge fra alle kanter, og det er ikke mange voksne som legger merke til hvor stort presset kan bli til tider, skriver Merete Ruden (14).Arkivfoto

Artikkelen er over 2 år gammel

Merete Ruden er 14 år og elev i 9. trinn på Hedrum ungdomsskole. Dette kommentarartikkelen skrev hun i en norsktime.

DEL

Unge i dag sliter med mye press. Ordet press i seg selv kan bety så mye forskjellig, men i hovedsak er det noe du faktisk ikke har lyst til selv. Blant ungdom i dag ligger presset mest på kropp og utseende. Jeg har selv vært borti den følelsen av at du innerst inne bare har lyst å være deg selv, men presset er så stort at du ikke klarer det. Det er slik vi unge vokser opp nå for tiden. Alle må ha den nyeste iPhonen og ha den perfekte kroppen. Ikke minst må man ha mange følgere på Instagram.

Det stilles krav til oss unge fra alle kanter, og det er ikke mange voksne som legger merke til hvor stort presset kan bli til tider. Det å begynne på ungdomsskolen er en ny fase i livet. Nye tanker og meninger tar bolig inni deg, og den såkalte «gamle» deg er plutselig helt borte. Utseende er blitt en veldig viktig del av det å være ung i dag. Hvorfor har det blitt sånn? Jeg tenker at man vil «bevise» for andre ungdommer at man er god nok. Utseende er et tema som alle unge nå til dags må igjennom, og jeg tror at dette presset er et av de vanskeligste å håndtere. Det er rett og slett provoserende at det legges så mye vekt på utseende blant ungdom i dag. I jaget etter å bli perfekt kan man utvikle spiseforstyrrelser, depresjoner, selvmordstanker eller selvskading. Hvis du ikke har flat mage, rette hvite tenner og perfekt klesstil kommer du ikke langt i dagens samfunn. Det mener i alle fall sosiale medier. Kjendiser, bloggere og modeller minner oss alltid på hvor perfekt man må være. Hver eneste dag slår det imot oss.

Overalt finner vi oppskrifter på hvordan man skal få den «perfekte kroppen» Dette irriterer meg virkelig. Hvorfor kan ikke vi unge få lov til å være oss selv? Hvorfor skal alt studeres og kritiseres så nøye? Hvorfor oppfordres ikke unge til og «kaste masken»? Og på toppen av det hele hvorfor er det ikke lov å være fornøyd med den man er? Det er vel bare en av livets faser som vi alle må igjennom.

Artikkeltags