Viser vei

Foto: FINN ERIK HELBERG, HEDRUM UNGDOMSSKOLE

Foto: FINN ERIK HELBERG, HEDRUM UNGDOMSSKOLE

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerKampen mot mobbing og for inkludering pågår hele tiden. Men med jevne mellomrom løftes temaet fram i offentlig rom og debatt. Det er viktig. For i en tid der mobbernes arenaer er flere enn noen gang, og slagkraften på sosiale medier stadig sterkere, må både samfunnet og vi som enkeltmennesker engasjere oss.

Les alle skoleartiklene her

Så skjedde tidligere i år. I en hel seksjon i vårt lørdagsmagasin BØK presenterte ØP sterke historier fortalt av mobbeofre, som tidligere Ap-politiker Hugo Schau Carlsen og unge Martine Tufte, dessuten flere andre artikler om konsekvenser rundt mobbing. Selvfølgelig fulgte en offentlig debatt. Mobbing ble også løftet opp politisk av Frps Per Manvik. Et prisverdig og garantert ektefølt initiativ, som dessverre kom skeivt ut av hoppkanten og egentlig bare endte i uheldig ordkløveri.

Terje Svendsen
Ansvarlig redaktør,
Østlands-Posten

Terje Svendsen Ansvarlig redaktør, Østlands-Posten Foto:

Men i debatten ble det påpekt fra flere at tiltak mot mobbing og for økt inkludering faktisk tas på alvor hver dag i Larviks skoler. Det er bakgrunnen for at ØP i dag bruker 40 sider til å fortelle om nettopp det. Rammen er at bevegelsen Løft Larvik, som vi har valgt å engasjere oss i, skal kåre Årets Skoleprosjekt nettopp i forhold til hva som gjøres mot mobbing og for inkludering. For alle kommunens skoler har i skoleåret som snart er omme jobbet med VIS-prosjektet. Forkortelsen står for Vennskap-Inkludering-Sosial kompetanse. Det har før til en rekke små og store prosjekter på samtlige skoler. Noen i liten skala, andre som større arrangementer. I disse dager kan man også se en utstilling på Bølgen med nettopp VIS-arbeider fra alle skolene.

Vi mener at nettopp konkrete tiltak i det daglige er noe av det viktigste skolene kan gjøre for å skape trygghet for den enkelte elev.

Vi skal på ingen måte påstå at mobbing ikke skjer. Det er fortsatt et stort problem, og det er udiskutabelt at barn og unge i Larvik føler det på kroppen hver dag. Som avis skal vi selvfølgelig også ta opp de vanskelige sakene og ha et kritisk søkelys på uvesenet. Det er også en måte å bry seg på.

Men vi vil også gjerne være med på å løfte fram de gode tiltakene. Nettopp for å fortelle at det faktisk foregår mye positivt rundt om. Derfor har vi de siste ukene besøkt alle kommunens skoler. Journalist Vårin Alme og fotograf Joachim Hellenes har reist rundt og blitt fortalt om prosjekter av både rektorer, lærere og elever. Om disse kan du lese mye i dagens avis og på op.no.

Denne presentasjonen danner også grunnlaget for kåringen av Årets skoleprosjekt. På Løft Larviks folkefest på Tollerodden 11. juni skal tre skoler trekkes fram for ekstra god jobbing med VIS-prosjekter.

Og en ting står også klart for oss etter å ha avlagt skolene et besøk. Alle jobber med VIS, men det er forskjell i både styrke og kvalitet. Vi håper dagens presentasjon er en spore til å jobbe videre med disse viktige oppgavene, og at hver enkelt, lærer som elev, blir bevisst på at alle kan bidra til å skape bedre forhold.

De tre skolene som skal hedres skal forøvrig plukkes ut av en jury bestående av tidligere lærer og rektor i Larvik, nå kommunaldirektør for oppvekst og kultur på Nøtterøy, Christian Thaulow, tidligere lærer i Larvik og nå professor ved Høgskolen i Telemark, Hilde Larsen Damsgaard og journalist Vårin Alme. Terje Svendsen

Ansvarlig redaktør

og daglig leder

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags